EPM

Sovit helt ok men är fortfarande oerhört trött, blir inte riktigt klok på min situation. Man är så trött så man tar inte för sig nånting, allt känns jobbigt. Men i alla fall så var jag nu till den nya läkarstationen i går och fick prata med en sjuksköterska. Var helt slut redan när man kom dit, seg i huvudet. Det tar på krafterna att bara köra bil just nu. Men vi pratade om min situation, hur jag hamnat här,jobb, min barndom, skolan, mobbning, familj. Ja vi gick i genom mycket om mitt liv och vad som kommer hända framöver. Ska ju prata med fyra olika personer.  Pratade om att man kunde få olika behandlingar där antingen i grupp eller enskilt, väljer man själv. Behandlingarna skulle en ske två till tre dagar i veckan och det kände jag att det kommer bli jobbigt. Man har några mil att åka varje gång och bara det är jobbigt det sa jag också. Men det är värt ett försök, men det blir en senare fråga. Det jag blev fundersam över är att dom lägger stor vikt på fysisk aktivitet, och det är ett stort problem för mig, och har blivit ett ännu större problem sista tiden, och det påtalade jag ett antal gånger. Men vi får se vad som händer. Ska ju som sagt prata med några till sen. Fortsättning följer. Har nu legat och lyssnat på den nya podden som börjar idag. Läkarpodden Med Tilde de Paula och Mikael Sandström, handlar om psykisk ohälsa. Kan rekommenderas.

Nu ska jag försöka ta mig i kragen och gå en sväng med hundarna och få lite friskluft och hoppas på lite piggare av den.

Ha en trevlig dag allesammans kram

6 reaktioner på ”EPM

 1. Att bli fysiskt sämre efter varje slags aktivitet är specifikt för ME. En person som är utmattad får inte immunologiska avvikelser etcetera efter fysisk aktivitet utan kan tvärt om må bra av lagom dos fysisk aktivitet. Om personalen vid EPM inte har kunskap om skillnaden mellan utmattning och ME kommer de förvänta sig behandling för dig som är anpassad för en person med utmattning och som inte är anpassad för en person med ME. Det viktigaste innan behandling påbörjas är därför att först ta reda på ifall du har ME eller utmattningssyndrom! Be dem att gå igenom Kanadakriterierna med dig eller att de kontaktar Stora Sköndal ifall de undrar hur man skiljer mellan utmattning och ME. Du och vårdpersonalen behöver vara säker på vilken diagnos du hör hemma i innan behandling påbörjas – väldigt viktigt för din hälsa.

  Gillad av 1 person

   1. Ett tips är att gärna ta med dig en nära anhörig till mötet. Någon som kan bekräfta hur din tillvaro ser ut. Att det inte handlar om dina egna känslor över tillvaron utan om hur den faktiska situationen ser ut. Hur pass funktionsnedsatt du är. Det brukar vara till fördel att ha med sig en närstående som både är vittne till det som sägs men som också kan bekräfta tillståndet. Lycka till!

    Gillad av 1 person

 2. Vad bra att du kunnat börja så snabbt. Eller det kändes inte som det tog så lång tid?! Men vad vet jag, dagarna flyter ju samman här!
  Förstår att det känns lite stressigt med allt, köra bil är ju en stor ansträngning i sig. Samtal med fyra olika personer likaså. Kan du inte tänka ut hur DU vill ha det. Vad du vill ha hjälp med och så får dom anpassa sig efter dig. Det är ju du som har störst behov av att få ut något av det här. Deras uppdrag är ju att stötta dig. Inte stressa dig. Och motion tycker jag att dina hundpromenader är. Förminska inte det du gör. Att gå ut flera gånger om dagen är verkligen att vara aktiv. Alla måste ju inte gå på gym. Hoppas det här blir bra för dig. Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Ja dagarna bara flyter på, Jag har nämnt det jag vill ha hjälp med och sjuksköterskan sa att behandlingarna måste vara minst 2 dagar i veckan helst tre. Det är intensivt, men jag sa att få se om jag orkar ta mig in till stan så många gånger i veckan, dom ska ju hjälpa och inte själpa mig. Men jag är inte där ännu, först ska jag prata med fyra olika personer. En sjuksköterska, en läkare, en psykolog och en sjukgymnast.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s