Föreläsning om stress

Ja sömnproblemen fortsätter, man undrar hur lång tid det ska ta innan man får sova bra igen, det är liksom A och O i det här. Konstigt nog så orkar jag lite saker ändå, tur är väl det. Har ingen lust att ligga i denna soffa längre, men det gör jag under kvällarna :). Man har verkligen lärt sig leva på ett helt annat sätt än tidigare, man har lärt sig ta pause när man behöver. Brukar ta en sväng ut i trädgården på morgonkvisten, rensa lite ogräs vattna lite mm , tar en liten pause efter nån timme med nån frukt,det är sån avkoppling för mig att vara där ute :). Pratade om det igår på föreläsningen om vad återhämtning är. För mig var återhämtning tidigare bara vila, man orkade inte så mycket annat, men nu se jag det på ett annat sätt. Nu förstår jag varför dom vill att man kommer igång och gör saker man tycker om och som man mår bra av.

Jag trodde inte på det tidigare då jag tyckte det var jättekonstigt, när man inte orkade nånting, var konstant trött, då skulle man ut o gå eller göra nåt annat kul man tyckte om. jag tyckte inte det var återhämtning på nåt sätt, kan ju inte tvinga sig ut eller tvinga sig att göra nåt man tycker om. Men jag tror att det var min depression som satte käppar i hjulet här.Som deprimerad vill man ingenting, man tycker ingenting är roligt, inte ens sånt man tyckte om tidigare var roligt. svårt att ta för sig saker.

Men på nåt sätt för ett tag sen så kom acceptansen in och allt blev så mycket lättare, det var kuratorn som fick mig att acceptera, att det tar lång tid att bli frisk. Men jag tyckte jag varit hemma och sjuk så länge att jag borde blivit frisk för länge sen. Det stressade mig att jag aldrig blev piggare, en så kallad stressoar som vi pratade om. Även om man är hemma och sjukskriven så kan man bli stressad på ett eller annat sätt. Jag blev stressad av att aldrig bli frisk, men nu har jag släppt det, för man blir inte friskare av att ständigt ha ett stresspåslag i kroppen, blev även stressad av att ha ont lite varstans i kroppen, sömnproblem är också en stressfaktor för mig, att inte få sova ordentligt  är otroligt stressande. Märker att så fort jag har en tid att passa så sover jag ännu sämre. Som idag, ska inte vara på EPM förrän 11.15 men sov bara mellan halv elva och ett inatt åter igen, varför ?, ja jag vet inte, min KBT terapeut tidigare sa att jag blev stressad av tid och visst det stämmer verkligen in på mig. Ja galet är det.

Vi diskuterade även vad ger återhämtning för dig ?, vad har du provat som funkar bra ?, hur vill du leva ditt liv ?, Ja många intressanta frågor var det.

Hinder för återhämtning var också det vi diskuterade, Dåligt samvete, inte värd att ha det bra, man har ju inte prioriterat sig själv så mycket innan :),rädd för vad som kommer hända tex kommer det bli värre, rädsla för symtom på tex smärta. Ingen lust,har inte tid borde göra annat, ja det finns iibland en del hinder för återhämtning som man kanske inte tänker på.

Hur får man då återhämtning ?. Hitta det som är viktigt och värdefullt för dig och som du vill, inte det andra vill. Kan handla både om att hjälpa dig själv och andra. Återhämtning går att finna både i vila och aktivitet så länge det är ditt val. Där hade jag lite problem tidigare, jag såg inte att man kunde få nån återhämtning i aktivitet,men idag så får jag det :), helt underbart. Om jag ska vänta ut utmattning, då får jag vänta länge. Acceptans för det symtom jag upplever, det finns där av en anledning.  Utmaningen ligger i att inte låta de tankar och känslor som väcks vid stress/ utmattning bestämma hur du lever ditt liv. Det är du som bestämmer.

Ja det var en väldigt intressant föreläsning, mycket att fundera på. Men för min del blev allt så mycket lättare när acceptansen av detta kom. Det får helt enkelt ta den tid det tar, känner ingen stress av det längre, kan ändå inte påverka det på nåt vis. man kan inte stressa fram nåt tillfrisknande på nåt sätt. Idag väljer jag att göra saker jag känner för i dagsläget, inga som helst måsten, dom har jag släppt, det får se ut som det gör inne, har accepterat det med :), det tog sin tid men nu gör jag det. Prio ett är fortfarande en hel del vila, men nu består vilan mer av att sitta ute och njuta av en kopp kaffe, lyssna på fågelkvitter och bara vara.

Just nu är livet helt ok, det var det inte för bara ett par månader sen, då var det mest bara svart och orken var som bortblåst. Tänk vad det kan vända fort och med lite acceptans.

Ha en underbar dag där ute, det tänker jag ha :), får se vad för spännande EPM bjuder på idag. 🙂

Kram

4 reaktioner på ”Föreläsning om stress

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s